Om Ungersk Mat

Hos UngerskMat.se kan du upptäcka och ta del av den ungerska matkulturen och det ungerska köket.

Den ungerska matkulturen sträcker sig flera hundra år bakåt i tiden där rätterna huvudsakligen baseras på kött och säsongsenliga grönsaker. Paprikan står i fokus i de flesta ungerska rätter som både ger smak, färg och vitaminer!

I det ungerska köket serveras nästan alltid soppa med olika typer av soppnudlar som förrätt, ofta baserad på säsongens grönsaker. Kända ungerska maträtter är Paprikás eller Gulasch där kött och grönsaker får sjuda tillsammans i en mustig paprikasås som serveras tillsammans med spätzle/nokedli, pasta eller potatis och färskt bröd.

Olika typer av Kolbász och Salami är vanliga i det ungerska köket, både som charkuterier men också som ingredienser i maträtter. Bland annat vår egen favoriträtt – Rakott Krumpli – en maträtt lagad i en ugnsform, ungefär som en pytt i panna delux!

 

Rakott Krumpli

ungersk potatis- och korvlåda

Ca 800g fast potatis

6 st kokta, skivade ägg

1 Gyulai Kolbász Original

5 dl gräddfil (eller 50/50 gräddfil och creme fraise för att efterlikna ungersk Tejföl)

 

Gör såhär:

Sätt ugnen på 200 grader.

Koka potatisen nästan färdig i väl saltat vatten. Låt svalna och skala sedan potatisen och skiva i centimeter tjocka skivor. Skiva Gyulai Kólbász Original i centimeter tjocka skivor och hetta upp dem i en stekpanna så att fettet smälter och korven steks lätt. Häll över gräddfilen i stekpannan och låt koka ihop med korven.

Smöra en ugnsfast form och varva potatiskivor, äggskivor, och häll till sist över korvblandningen. Sätt in i ugnen ca 15 minuter!

Rätten är lika god till vardags som till middagsbjudningen! 

Jó étvágyat!

Upptäck det ungerska köket här