Nokedli - ungerska klimp

Nokedli - ungerska klimp

Nokedli eller Spätzle är ett populärt tillbehör till olika typer av grytor och maträtter i såväl Ungern som flera grannländer i Centraleuropa. De kan också anvädas i soppor som exempelvis Ungersk Gulaschsoppa.

Smeten innehåller få ingredienser och tar inte lång stund att göra!

Mängden vetemjöl i smeten beror på storleken på äggen och vilken mjölsort som används. Prova att göra degen enligt receptet nedan men anpassa eventuellt mjölmängden. Konsistensen på smeten ska vara ganska lös (men inte blöt) och ska kunna sakta droppa från sleven. Denna sats räcker till ungefär 4-6 portioner!

 

Ingredienser:

2 ägg

1 dl vatten

ca 5-6 dl vetemjöl

1 nypa salt

1 klick smör

 

Gör såhär:

Vispa sönder äggen i en stor bunke och tillsätt vatten och salt. Mata i mjölet under omrörning till rätt konsistens uppnås. Smeten ska vara så pass lös (men inte blöt) att den sakta ska kunna droppa ned från sleven.  

Koka upp en stor kastrull med sjudande vatten och använd ett Spätzlejärn genom att lägga det tvärs över kastrullens ovansida. Häll försiktigt i Nokedlismeten i den lilla plastbehållaren utan botten och dra sakta fram och tillbaka över järnet. Då droppar små klimpar av smeten ned i vattnet. Upprepa proceduren till smeten är slut. 

Fiska upp Nokedlin när de små klimparna flytit upp till ytan med en stor Hålslev. Lägg över i en bunke och klicka i en klick smör som får smälta så att Nokedlin inte klibbar ihop.

Nokedli är ett självklart tillbehör till den ungerska köttgrytan Pörkölt

 

Jó étvágyat!🇭🇺

Smaklig måltid!🇸🇪

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.