Hållbarhetspolicy

Vi på UngerskMat.se värnar starkt om hållbarhetsfrågor och strävar efter att hela vår affärsverksamhet ska ske på ett så hållbart sätt som möjligt utifrån såväl miljö-, hälso- och sociala aspekter. Därför har vi tagit fram en Hållbarhetspolicy som tydliggör vårt befintliga arbete med hållbarhet men också för att ständigt utveckla och förbättra vårt arbete.

Miljöansvar

Vårt miljöansvar tar vi bland annat genom att våra kontorslokaler drivs med 100% el från egna solceller. Vår egen nettoproduktion av el motsvarar all vår elförbrukning under ett år.

Vi försöker i möjligaste mån använda emballage och e-handelslådor av återvinningsbart material. E-handelslådor, emballage, packtejp etc som vi använder är gjorda i wellpapp och papper för att minska användningen av plast.

I syfte att minska matsvinnet sänker vi alltid priserna på matvaror som närmar sig bäst-föredatum istället för att slänga.  

Hälso- och socialt ansvar

Social hållbarhet handlar om att skapa rättvisa och inkluderande arbetsvillkor, samt säkerställa mänskliga rättigheter i hela värdekedjan. Detta inkluderar allt från medarbetarnas villkor till påverkan på samhällen och konsumenter.

Vi tycker det är viktigt att matproduktion sker på ett hållbart sätt och ser därför positivt på att handla med livsmedel och mat som produceras inom EU. Vi värnar också starkt om det kulinariska kulturarv som finns inom de ungerska och europeiska mattraditionerna. Därför prioriterar vi små, hållbara producenter som följer etiska arbetsvillkor och vi försöker vi att alltid handla en del av våra livsmedel från små tillverkare som producerar lokala varor enligt traditionella och hållbara metoder. På så sätt kan våra produkter bevara ungerska matkulturella traditioner och främjar mångfald

Lagar och regler

Vi följer Livsmedelsverkets arbete och tar löpande del av deras information kring lagstiftning och rekommendationer. Läs gärna mer om detta hos Livsmedelsverket https://www.livsmedelsverket.se/om-oss/lagstiftning1/livsmedelsverkets-arbete-i-eu

De allra flesta lagar på livsmedelsområdet är gemensamma inom hela EU syftar bland annat till att hjälpa konsumenter att få tydlig och korrekt information, undvika farliga livsmedel och att reglerna ska vara rättvisa och enkla att följa för såväl konsumenter som företag. EU:s regelverk omfattar hela livsmedelskedjan för jordbruk, djurhållning och livsmedelsproduktion. Läs gärna mer om detta här https://european-union.europa.eu/priorities-and-actions/actions-topic/food-safety_sv

Vi följer Konsumentverkets regler och rekommendationer inom konsumenträtt och produktsäkerhet. Läs gärna mer här https://www.konsumentverket.se/

Hållbart företagande

Hållbarhetsarbetet har gått från att vara frivilligt till att bli en central del av företagsstrategier, delvis drivet av internationella överenskommelser som FN:s klimatkonvention, Parisavtalet och Agenda 2030. Dessa ramverk syftar till att koppla ekonomisk tillväxt till minskad miljöpåverkan och socialt ansvarstagande.

Hållbart företagande innebär att vi som företag arbetar långsiktigt och strategiskt för att skapa värde för miljö, samhälle och ekonomi. Som medlem i branschorganisationen Företagarna brinner vi för hållbarhetsfrågor och rättvisa konkurrensvillkor. Läs mer om hållbart företagande hos branschorganisationen Företagarna.

 

Kontakt

Har du frågor eller synpunkter på vår Hållbarhetspolicy är du varmt välkommen att kontakta vår kundservice via e-post kundtjanst@ungerskmat.se

Som medlem i branschorganisationen Företagarna brinner vi för hållbarhetsfrågor och rättvisa konkurrensvillkor. Läs mer om hållbart företagande hos branschorganisationen Företagarna.