Ungersk Gulaschsoppa

Ungersk Gulaschsoppa

Vad passar bättre en kall vinterdag än en värmande och mustig Gulaschsoppa? I Ungern serveras Gulasch alltid som en soppa och kokas med fördel i en kittel över öppen eld. Det ger soppan goda rökiga toner. För att uppnå samma smak hemma i köket används med fördel smaksättare såsom rökt gulaschpuré eller rökt paprikapulver.

Att använda Mangalicafett för att steka löken och köttet gör hela skillnaden! 

 

Ingredienser:

Ca 600g nötkött (ex högrev)

3 st gula lökar

1 msk Mangalicafett

1/2 tsk malen kummin

3 krossade vitlöksklyftor

ca 4-5 msk Paprikapulver

ca 2-3 msk Gulaschpuré

1 morrot

1 persiljerot

2 selleristjälkar med blad

2 paprikor (gärna vit ungersk spetspaprika annars grön)

1 msk Tomatpuré

ca 400g fast potatis

Csipetke pasta

 

Gör såhär:

Smält Mangalicafettet i en stor gryta och sautera finhackad gul lök tills den blir genomskinlig men inte brynt! Tillsätt kummin och vitlök och stek som hastigast. Dela och tillsätt köttet i grytan. Täck alltihop med ett tjockt lager Paprikapulver och smaksätt med salt och Gulaschpuré (observera att purén innehåller salt). Täck med lock och låt puttra länge! Tillsätt vatten så att paprikapulvret inte bränns (det smakar väldigt beskt). 

Tillsätt de tärnade grönsakerna och tomatpuré när köttet är mört. Häll på mer vatten så att det täcker köttet och grönsakerna och låt sjuda ca 20 minuter tills grönsakerna är nästan klara. Tillsätt sedan den tärnade potatisen och låt sjuda tills den är mjuk. Häll till sist i Csipetke pastagryn och låt puttra ytterligare 5 minunter. 

Servera soppan varm tillsamman med bröd!

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.