Om ungersk mat - specialiteter och ingredienser

Om ungersk mat - specialiteter och ingredienser

Klassiska ungerska maträtter

Ungersk matkultur är djupt rotad i landets historia och präglas av mustiga smaker, generösa portioner och den ikoniska kryddan paprika som används både färsk och torkad. Många av rätterna har sitt ursprung på den ungerska landsbygden men serveras idag på restauranger över hela världen.

Vad är typiskt för ungersk mat?

Ungersk matlagning kännetecknas av sina rika smaker, mustiga grytor och generösa användning av kryddor – särskilt paprika som är landets mest kända krydda. Det ungerska köket kombinerar influenser från Centraleuropa, Balkan och det Osmanska riket  vilket har resulterat i en rik och rustik matkultur. Klassiska rätter som gulasch, paprikás, pörkölt och lángos speglar kärleken till kombinationen av kött, lök och paprika ofta serverade med bröd eller potatis. Måltiderna är mättande och lagas gärna långsamt för att utveckla djupa, fylliga smaker.

Det ungerska köket bär på en rik kulinarisk kulturhistoria som präglats av folkvandringar och resor som medfört nya ingredienser, metoder och traditioner. Landets centrala läge i Europa har medför många kulinariska influenserna från flera olika kulturer. Både till följd av ovan nämnda folkvandringar men också till följd av politiska kriser, krig. ockupationer och unioner.

Jämfört med andra av världens kök såsom det franska, italienska, kinesiska eller japanska köket är det ungerska köket relativt okänt. Fler och fler får nu upp ögonen för ungersk matlagning och recept samt landets rika utbud av delikatesser och råvaror.

Nedan listar vi flertalet av de mest kända rätterna i det ungerska köket samt de viktigaste ingredienserna i Ungersk matlagning. I vår receptportal kan du ta del av och upptäcka det ungerska köket.

Gulyás (gulasch) är kanske den mest kända ungerska rätten. Till skillnad från den gryta vi i Norden ofta kallar gulasch är den traditionella ungerska varianten snarare en soppa. Den lagas på nötkött, potatis, morötter och mycket paprika och har sitt ursprung bland herdarna på pustan – Ungerns stora slätter. En av de viktigaste ingredienserna i äkta ungersk gulasch är paprikapulver. Välj ett ungerskt paprikapulver av hög kvalitet för bästa smak, färg och näringsinnehåll.

Du hittar vårt recept på äkta ungersk gulaschsoppa HÄR!

 

Paprikás är en ungersk gryta där kött får sjuda i en mustig paprikasås tillsammans med syrad grädde för extra fyllighet. Den mest populära varianten är Paprikás Csirke som är en gryta tillagad på kyckling och serveras tillsammans med de ungerska äggnudlarna nokedli eller spätzle. 

I Ungern används Tejföl - en krämigare variant av gräddfil. I Sverige kan du uppnå liknande genom att blanda lika delar gräddfil och creme fraise. Grytan toppas med hackad persilja vid servering.

Upptäck vårt recept på Paprikás Csirke.

 

Pörkölt är en fyllig köttgryta som kan göras på olika sorters kött, till exempel nötkött, fläsk eller kyckling. Den påminner om gulasch men är mer koncentrerad och serveras ofta med nokedli, små äggnudlar som liknar tysk spätzle. En riktig husmansklassiker i det ungerska köket!

Du hittar vårt bästa recept på ungersk Pörkölt HÄR!

 

Halászlé (fiskarsoppa) är en annan klassiker, särskilt längs Donau och Tisza. Den görs på färsk sötvattensfisk, till exempel karp eller gädda och får sin karakteristiska röda färg och av rikliga mängder paprika.

Soppan kan tillagas på "fiskarens vis" då alla ingredienser läggs rakt i en gryta men minimal ansträngning. Den kan tillagas på flera olika sorters fiskar, eller enbart en. Klarrött paprikapulver är en självklar ingrediens, som i så många av Ungerns rätter. Men det var inte förrän under 1700-talet som paprikan började odlas i Ungern och användas torkad i matlagning.

Denna soppa serveras vanligen till jul eftersom man traditionellt fastade från kött fram till juldagen. Den ungerska fisksoppan är till och med så pass älskad att det anordnas årliga Fisksoppetävlingar. 

 


För något enklare men lika älskat finns Ungerska Lángos, en potatisbaserad deg som friteras och säljs på badstranden, marknader, termalbad och festivaler. Det äts ofta med vitlöksolja, gräddfil och riven ost men kan även serveras med sylt eller socker som en söt variant.

Ursprungligen tillagades den av överbliven deg från brödbaket och tjäna som frukost med färskost på åt familjen. 

 

Fözelék är olika varianter av stuvade grönsaker i en sås gjord på syrad grädde, exempelvis vaxbönor eller gröna ärtor. Rätten serveras antingen för sig som en enklare lunch eller som tillbehör till kött eller de krispiga ungerska köttbullarna Fasirt. I Ungern används Tejföl som bas till såsen men i Sverige kan samma konsistens uppnås genom att blanda lika delar gräddfil och creme fraise. 

 

När det gäller sötsaker och desserter är Dobostorta en av Ungerns mest kända efterrätter. Den består av tunna tårtbottnar varvade med chokladsmörkräm och toppas med ett lager hård karamell. Andra populära desserter är rétes (ungersk strudel) och pannkakor fyllda med valnötter, vallmofrön, färskost eller sylt.

Tillsammans speglar dessa rätter den ungerska matkulturens kärna: mustiga smaker, enkel men lång tillagning och en stark koppling till landets natur och traditioner.

Hur serveras ungersk mat?

I det ungerska köket serveras nästan alltid soppa med olika typer av soppnudlar som förrätt, ofta baserad på säsongens grönsaker. Kända ungerska maträtter är Paprikás eller Gulasch där kött och grönsaker får sjuda tillsammans i en mustig paprikasås som serveras tillsammans med Spätzle/Nokedli, pasta eller potatis och färskt bröd. Till dessert serveras ofta pannkakor med olika fyllningar eller traditionella bakverk. 

Olika typer av Kolbász och Salami är vanliga i det ungerska köket, både som charkuterier men också som ingredienser i maträtter eller till frukost.

Vad kännetecknar det ungerska köket?

Det ungerska köket är fyllt av rika smaker, mustiga grytor och generös användning av kryddor – särskilt paprika. Influenser från Centraleuropa, Balkan och det osmanska riket ger maten en varm, rustik karaktär. Klassiska rätter inkluderar gulasch, pörkölt, halászlé och lángos.

Viktiga ingredienser i ungersk mat

1. Paprika

Paprika är hjärtat i ungersk matlagning. Både söt, stark och rökt paprika används flitigt, antingen färsk, torkad eller i pulverform. Det är paprika som ger gulasch sin klassiska färg och smak. Genom att använda ungerskt paprikapulver i matlagningen kan du uppnå de genuina och karaktäristiska smakerna i matlagning. Både i det ungerska köket med också som krydda i asiatisk, marockans eller sydamerikans matlagning.

2. Lök

Lök är grunden för nästan alla ungerska rätter. Den sauteras ofta långsamt tillsammans med paprika för att bygga smakdjup. Löken kan användas färsk eller torkad i form av lökgranulat i kryddblandningar och matlagning.

3. Vitlök

Vitlök används för att förstärka smakerna och ge rätter en subtil hetta. I kombination med lök och paprika blir den nästan magisk. Vitlök kan användas färsk eller som malen vitlök i kryddblandningar eller vitlökskräm på tub.

4. Tomater

Tomater, både färska och konserverad tomatpuré används i grytor som Lecsó eller som bas för såser och grytor. De ger sötma och syra som balanserar kryddorna.

5. Kummin

Kummin är en självklar krydda det ungerska köket och matlagning som används bland annat i ungersk Gulaschsoppa. Prova att använda hela kumminfrön i en mortel för bästa smak eller malen kummin! Kummin kan också användas i bröd tillsammans med anis.

6. Paprikakräm

Paprikapasta eller paprikakräm är koncentrerade smaksättare som används för att ge extra färg och djup till rätter som gulasch eller paprikakyckling. De kan köpas i glasburk eller tub i flera olika varianter både stark, mild och rökt.

7. Kött (nötkött, fläskkött, kyckling)

Kött är ofta huvudråvaran i ungerska grytor och stekar. Nötkött är klassiskt i gulasch, fläskkött används i pörkölt och kyckling i paprikakyckling. Flera av de urgamla boskapsraserna har återställas och används i traditionella rätter.

9. Tejföl (syrad grädde)

Syrad grädde är populär som ingrediens eller topping till soppor, grytor och även vissa efterrätter. Den ger en krämig kontrast till kryddstarka rätter. Den påminner om smetana eller vår svenska gräddfil.

10. Smör eller ister

Fett är viktigt för smaken. Smör används ofta i mildare rätter, medan ister ger djupare smak åt traditionella grytor. Mangalica fett är ett exklusivt animaliskt fett från den ungerska lantrasen Mangalica – känd för sitt marmorerade kött och unikt smakrika fett. Det används i både traditionell och modern ungersk matlagning för att ge rätterna en djup, nötig och fyllig smak.

11. Salami och Kolbász

Ungersk salami och kolbász serveras kall på charkbricka, till frukost och mellanmål eller som ingrediens i matlagning. De är ofta rökta och lufttorkade. Hos ungerskmat.se hittar du ett brett sortiment av salami och kolbász.

12. Grönsaker - färska och i glaskonserv

Olika typer av grönsaker är centralt i det ungerska köket och om de inte odlas i den egna trädgården så handlas grönsaker på lokala marknader dit bönder och odlare kommer för att sälja sina frukter och grönsaker. Paprika och lök är naturliga ingredienser men också kål, bönor, linser och rotfrukter är viktiga ingredienser i matlagningen. Glaskonserver är ett sätt att bevara sommarens skörd genom att syra, mjölksyra och lägga in både frukter, bär och grönsaker.

13. Bönor och linser

Olika typer av baljväxter såsom bönor och linser utgör huvudingrediensen i flera Ungerska maträtter såsom Jokai Bableves (en mustig bönsoppa med rökt kött), Linssoppa eller eller stuvningar.

14. Pasta och äggnudlar

Till skillnad från den traditionella italienska pastan så innehåller den ungerska pastadegen ägg. Den kan serveras somm tillbehör till grytor eller i forma av äggnudlar i soppa. Vi är stolta över att samarbeta direkt med en liten tillverkare och erbjuder ett brett sortiment av olika sorter. På det sättet kan vi vara med och främja den ungerska matkulturen på ett hållbart sätt.

15. Túró

Ungersk túró är en klassisk färskost som påminner om keso eller ricotta men har en mildare och krämigare smak. Osten tillverkas traditionellt genom att låta mjölk surna och sedan värmas långsamt tills ostmassan skiljer sig från vasslan. Resultatet blir en smulig men mjuk färskost som används i många ungerska recept.

Var kan man köpa ungersk mat i Sverige?

Hos Ungerskmat.se kan du köpa mat & delikatesser från Ungern

Köp ungerska matvaror, delikatesser, kryddor och köksredskap online hos UngerskMat.se – din butik för ungerska delikatesser i Sverige. Vi erbjuder säkra betalningar, snabb leverans och ett brett sortiment av genuina produkter direkt från Ungern.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.