Krumplileves - recept på ungersk potatissoppa

Krumplileves - recept på ungersk potatissoppa

Ungersk potatissoppa – Krumplileves

Till ungefär 4 portioner | Ca 35–40 min tillagningstid

Ingredienser

  • 600 g potatis, skalad och tärnad
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 msk olja eller smör
  • 1 lagerblad
  • 1 nypa torkad mejram 
  • 1 tsk salt (justera efter smak)
  • 2 msk mjöl
  • 2 vitlöksklyftor, finhackad
  • 2 tsk ungerskt paprikapulver
  • 1,5 dl gräddfil eller creme fraiche
  • 1 msk vinäger (för en lätt syrlig avslutning)
  • Färsk hackad bladselleri att strö över vid servering

Gör så här

  1. Skala och tärna potatisen. Hacka löken fint.
  2. Lägg potatisen i en kastrull tillsammans med lagerbladet, mejramen, salt och ca 1 liter vatten. Koka upp och låt sjuda tills potatisen är mjuk.
  3. Under tiden, värm oljan eller smöret i en liten stekpanna. Sautera löken tills den är mjuk och genomskinlig. Tillsätt mjölet och rör om – fräs lätt tills blandningen får en gyllene färg.
  4. Tillsätt vitlöken och paprikapulvret, rör om och ta av från värmen en stund för att undvika att paprikan bränns. Häll i ca 2 dl vatten och vispa till en slät sås.
  5. Häll löksåsen över potatisen och låt soppan koka ytterligare ca 5 minuter. Ta bort lagerbladet.
  6. Blanda gräddfilen med några skedar varm soppa så att den inte skär sig, och rör ner i kastrullen.
  7. Avsluta med att tillsätta vinägern för en lätt syrlig ton. Garnera med finhackad bladselleri.
  8. Servera genast – gärna med ett gott bröd vid sidan.

Tips & variationer

  • För en ännu krämigare soppa kan du mixa en del av potatisen och sedan blanda tillbaka för struktur.
  • Vill du ha mer “köttig” variant – tillsätt bitar av ungersk kolbász eller knaperstekt mangalica szalonna vid steg 2.
  • Med starkt paprikapulver kan du öka styrkan något för en lite hetare version.
  • Den syrliga avslutningen med vinäger ger ett fint ungerskt smak­lyft – missa inte den!

Vanliga frågor (FAQ)

Hur länge håller Krumplileves i kylskåp?
Upp till 3 dagar i tät burk.

Kan soppan göras vegetarisk?
Ja, uteslut kött och använd grönsaksbuljong.

Vilka kryddor är typiska i ungerska soppor?
Paprika, mejram, lök och vitlök är klassiska.

Handla ingredienserna hos oss

Hos Ungerskmat.se hittar du allt du behöver för att laga äkta ungersk potatissoppa:
Utforska vårt sortiment av ungerska delikatesser »

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.