Ungersk tészta - en pasta gjort på 8 ägg

Ungersk tészta - en pasta gjort på 8 ägg

Vad skiljer den ungerska pastan från den traditionella italienska pastan? Vad betyder det att degen innehåller 8 ägg och hur serveras den i Ungern? Här kommer en beskrivning som ger svar på frågorna.

I vårt sortiment finns flera olika sorters pasta eller tészta som det heter på ungerska . All vår pasta tillverkas i en liten pastafrabrik i staden Cegléd i Ungern som hantverksmässigt producerar pastan på vår beställning och efter våra önskemål. 

Till skillnad från den traditionella italienska pastan så innehåller den ungerska pastadegen ägg. I vanliga fall innehåller degen 4 ägg per kilo mjöl. Men i vårt sortiment har vi bett pastafabriken att tillverka pasta som innehåller 8 ägg per kilo mjöl. 

Vad är då skillnaden?

Jo, förutom att smaken är bättre så sväller vår pasta mer vid kokning än den med bara 4 ägg. Det betyder helt enkelt att den räcker längre och mättar fler. Det höga innehållet av ägg gör också pastan gulare i färgen!

Att pastan innehåller 8 ägg bidrar också till att den inte blir lika "blöt" som den med ett lägre ägginnehåll, vilket är att föredra när den serveras i soppa eller till en sås. Den håller helt enkelt formen bättre och konsistensen är något fastare.

Hur serveras pasta i Ungern?

Det beror på vilken sorts pasta det handlar om. Soppnudlar serveras just som namnet antyder i olika typer av soppor. I ungersk köttsoppa serveras ofta tunna soppnudlar medan Gulaschsoppa serveras med den lite mer rustika Csipetke

Den ungerska pastan kan också serveras som tillbehör  tillsammans med en gryta. Exempelvis passar den vågiga pastan utmärkt till vårt recept på den krämiga kycklinggrytan Paprikás Csirke.

Vi värnar starkt om kvaliteten på våra produkter och inte minst om vår tésta. Vi är stolta över att samarbeta direkt med en liten tillverkare. På det sättet kan vi vara med och främja den ungerska matkulturen på ett hållbart sätt!

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.