Húsleves

Húsleves

En rustik köttsoppa som kan kokas både på nöt- och fläskkött eller en hel kyckling tillsammans med grönsaker. Att koka soppan tillsammans med märgben är också väldigt gott!

I Ungern serveras soppan oftast som en förrätt i en liten soppskål tillsammans med soppnudlar - även kallade tészta. Ett trix för att få en klar buljong är att låta en skalad potatis koka med i kastrullen!

Detta recept är en variant på soppa som kokas med en hel kyckling - eller höna om det går att få tag på! I Ungern kokas soppan traditionellt gärna med kycklinghalsen, fötterna och inälvorna kvar. Kan dock se lite obehagligt ut i tallriken för oss ovana svenskar :-)

Ingredienser:

  • 1 hel kyckling med ben
  • 1/2 rotselleri
  • 1 st kålrabbi
  • 3 st morötter
  • 2 st persiljerötter
  • 1 hel fast potatis
  • 1 stor gul lök
  • 1 hel vitlök
  • en stor knippe persilja med stjälkarna kvar
  • ca 10 hela svartpepparkorn
  • ca 1/2 msk salt
  • vatten
  • ungersk tészta - soppnudlar

 

Gör såhär:

Lägg kycklingen i en stor gryta som rymmer minst 5 liter. Häll över kallt vatten så att det täcker kycklingen ordentligt och låt koka upp. Skumma av soppan noga allt eftersom det bildas skum på ytan!

När buljongen slutat skumma tillsätts hela, skalade och sköljda grönsaker (vitlöken kan klyvas på mitten "över magen"). Tillsätt hela svartpepparkorn och salt. Lägg sedan persiljeknippen på toppen och täck med lock!

Låt soppan puttra på svag värme tills kycklingen är mör och köttet nästan faller av benet. Lyft ur kycklingen och grönsakerna med en hålslev och lägg åt sidan i en eldfast form. Spara rotsakerna men potatisen kan slängas i komposten! Sila av buljongen och diska eventuellt ur kastrullen. Häll tillbaka buljongen ner i kastrullen. Koka under tiden soppnudlarna i en separat kastrull.

Skär kycklingkött och grönsaker i munsbitar och portionera ut i djupa tallrikar. Häll över buljongen rykande het och lägg i några skedar kokta soppnudlar. Toppa med färsk hackad persilja och njut! 

Tips! Blir det grönsaker och mosig lök över? Mixa ihop allt med en stavmixer till en slät puré med lite solrosolja och smaksätt med färsk riven vitlök och salt. Bred purén över en skiva rostat bröd och avnjut tillsammans med soppan.

Jó étvágyat!

Smaklig måltid!

 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.