Töltött Káposzta - ungerska kåldolmar

Töltött Káposzta - ungerska kåldolmar

Fyllda kåldolmar med surkål och kryddig ungersk korv. En rätt som vanligtvis serveras under vintern och kring jul. Fyllda kåldolmar betraktas som en av landets nationalrätter och serveras såväl på restaurang som i hemmet!

Rätten tål att värmas och blir bara godare om den får stå till sig någon dag innan servering. 

Fläskfärsen kan bytas ut mot vegetariska alternativ och krydda färsen med  rökt ungerskt paprikapulver eller rökt paprikakräm istället för rökt ungersk korv och rökt späck.

Rätten tar en stund att laga men det här receptet ger en rejäl gryta som räcker hela julhelgen!

 

Ingredienser:

1 kg fläskfärs

1 surkålshuvud (finns ofta att köpa i saluhallar)

2 burkar surkål

3 gula lökar

3-4 vitlöksklyftor

300g rökt ungerskt späck

 1 st Gyulai Bondkorv

2 msk Ungersk Kryddblandning

3 msk Paprikapulver

1,5 dl okokt ris

2 ägg

1 dl vatten

150g Tomatpuré

 2 tsk Malen Mejram

Salt

Peppar

Gräddfil till servering

 

Gör såhär:

Använd en stor stekgryta av gjutjärn med lock. Häll ett lager strimlad surkål i botten av grytan och krydda med 1 msk paprikapulver och 1 tsk malen mejram. Häll sedan i 1 finstrimlad gul lök samt finskurna bitar av ungersk Bondkorv och rökt späck. Krydda alltsammans med 2 msk ungersk kryddblandning.  

 

Färsen:

Sautera 1 finhackad gul lök i solrosolja tills den blivit genomskinlig och mjuk. Blanda ihop fläskfärsen med den stekta löken, riven vitlök, okokt ris, ägg, 1 msk paprikapulver, salt och peppar samt 1 dl vatten. Provstek gärna en liten bit av färsen för smakkontroll och justera eventuellt mängden salt.

Kåldolmarna:

Skär av bladen från Kålhuvudet och skär bort den tjocka delen av bladen. Gör små dolmar genom att lägga en klick färs på varje blad, vik in kanterna och rulla ihop till en dolme. Räcker inte alla bladen till mängden färs kan man med fördel göra några bollar av färsen utan kål. Arrangera dolmarna ovanpå surkålen i gjutjärnsgrytan.

Täck sedan alla dolmarna med ytterligare ett lager strimlad surkål i grytan. Ytterligare en strimlad gul lök samt krydda med 1 msk paprikapulver och1 tsk mejram. Blanda ut tomatpuré med ca 4 dl vatten och häll sedan över grytan.

Låt grytan puttra på svag värme i ca 2 timmar.

Toppa grytan med en klick gräddfil och servera tillsammans med en skiva surdegsbröd. Använd brödet för att suga upp buljongen!

Jó étvágyat!🇭🇺

Smaklig måltid!🇸🇪

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.