Kovászos uborka är en traditionell ungersk delikatess som görs under sommaren när solen är som starkast. Det är en naturligt fermenterad gurka som får sin unika smak av dill, vitlök och en skiva surdegsbröd som startar jäsningsprocessen.
Resultatet blir krispiga, syrliga och lätt kryddiga gurkor – perfekta som tillbehör till grillat kött, en mustig gryta eller bara som ett uppfriskande mellanmål.
Det är nästan magiskt hur några enkla ingredienser – gurka, dill, vitlök och en brödskiva – förvandlas till krispiga, lätt bubbliga gurkor som passar till allt från grillat till en enkel smörgås. Receptet är ypperligt att göra i augusti när det finns mogna svenska inläggningsgurkor att köpa i butikerna. På sommaren skymtas glasburkar med Kovászos uborka i vart och vartannat fönster eller terass i Ungern. Ett självklart sommartecken! Att göra egen Kovászos uborka är inte bara ett sätt att bevara smaken av sommaren utan också att föra vidare en liten bit ungersk matkultur och vardagsmagi.
Fermenteringsprocessen bygger på att naturliga mjölksyrabakterier omvandlar sockerarterna i gurkan till mjölksyra. Det är denna process som ger gurkorna sin syrliga smak och krispiga konsistens, samtidigt som de konserveras på ett naturligt sätt. Brödskivan som läggs ovanpå fungerar som en startkultur, eftersom den innehåller jäst och bakterier som påskyndar jäsningen. Solvärmen ger rätt temperatur för processen och redan efter några dagar är gurkorna färdiga att ätas. Fermenteringsprocessen tar cirka 3-4 dygn i rumstemperatur och därefter förvaras gurkorna i kylskåp redo att ätas som ett gott tillbehör eller snacks!
Tips! Ta tillvara spadet och blanda med bubbelvatten för en uppfriskande dryck som dessutom innehåller massor av goda mjölksyrebakterier som är bra för magen.
Till detta recept behöver du en rymlig och stor glasburk!
Ingredienser:
2,5 kg gurkor
3 l vatten
3 msk salt
2 knippen dillkronor
10 stora vitlöksklyftor
Ev en röd chillipaprika
En tjock skiva surdegsbröd
Gör såhär:
Rengör glasburken mycket noga och se till att alla redskap som används är väl rengjorda. Koka upp vatten och salt till en lag i en kastrull och låt svalna.
Skölj gurkorna och snitta ett kryss i båda ändar. Placera hälften av dillen och vitlöken i botten av burken och fördela gurkorna tätt stående i 2-3 lager i burken. Lägg sedan resten av dillen, vitlöken och eventuellt chilipaprikan ovanpå. Häll på lagen upp till kanten så att det täcker allt innehåll. Spara eventuellt överbliven lag för att fylla på burken allteftersom vätskan ångar bort. Lagen ska hela tiden täcka allt innehåll!
Lägg en skiva surdegsbröd på toppen och tryck till så att brödet hamnar i lagen. Lägg på ett litet fat som lock för burken och placera den på en varm och solig plats. Låt stå i 3-4 dygn. Kontrollera att lagen hela tiden täcker allt innehåll och koka mer lag om den tar slut.
Efter några dagar kan lagen bli grumlig vilket är helt OK!
Smaka av en gurka efter ca 3 dygn. Gurkorna ska vara syrade ända in till mitten men samtidigt fortfarande vara krispiga. Låt stå ytterligare något dygn om de inte är klara. När gurkorna är klara så lägg över dem i mindre burkar och häll över silad lag så att det täcker. Förvara i kylskåp!
En oöppnad burk kan hålla upp till flera månader medan en öppnad burk håller ca 2-3 veckor.
Jó étvágyat!🇭🇺
Smaklig måltid!🇸🇪