Bableves - ungersk bönsoppa med rökt fläsk

Bableves - ungersk bönsoppa med rökt fläsk

Vi har fått många frågor kring recept på den ungerska bönsoppan Bableves. Denna soppa råkar vara vår personliga favorit och är en god och nyttig rätt som passar perfekt att servera under vinterhalvåret. Baljväxter är rika på protein, kolhydrater och mineraler!

Utmärkande för denna soppan är smaken av bönor tillsammans med rökt kött. Receptet kan också kompletteras med rökt ungersk korv.

Men vill du göra ett vegetariskt/veganskt alternativ så kan köttet uteslutas och istället använda  rökt paprikapulver. Gör du en vegetarisk variant kan det också vara bra att tillsätta mer grönsaker för en fylligare smak, exempelvis persiljerot och kålrabbi.

Extra stämningsfullt och gott är det att koka soppan utomhus i en kittel över öppen eld. Det bidrar också till den rökiga smaken som passar så bra till bönor!

 

Ingredienser:

1 gul lök

300g torkade och blötlagda Borlottibönor

300g Alspånsrökt Sidfläsk (hel bit)

2 Morötter

1/2 Rotselleri

1 stark ungersk paprika (kan uteslutas)

3 msk vetemjöl

2 msk ungerskt paprikapulver

1 riven vitlöksklyfta

salt

gräddfil till servering

 

Gör såhär:

Koka upp en stor kastrull med vatten och salt. Häll i blötlagda bönor, det rökta köttet och en hel skalad gul lök. Låt sjuda långsamt i ca 1,5 timme. 

Dela under tiden grönsakerna i mindre bitar. När bönorna kokat i en dryg timme och är nästan klara tillsätts grönsakerna. Låt sjuda tillsammans tills grönsakerna är mjuka och köttet är mört. Ta ut löken och köttet som delas i mindre bitar.

Hetta upp en liten tjockbottnad kastrull med rikligt med solrosolja vid sidan om. Bryn mjölet i oljan tills det doftar härligt och tillsätt sedan paprikapulver och riven vitlök. Passa noga så att det inte bränns! Häll i en stor slev av den varma buljongen från soppan och vispa till en redning fri från klumpar. Häll sedan tillbaka redningen i soppkastrullen och låt puttra några minuter.

Servera soppan i djupa tallrikar med kött, grönsaker och bönor. Toppa med en klick gräddfil och finhackad persilja!

Jó étvágyat!🇭🇺

Smaklig måltid!🇸🇪

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.