Ett enkelt och gott recept som passar bra till vardag. Ett utmärkt sätt att ta tillvara på överbliven potatis som finns i kylen. Denna populära rätt serveras troligtvis i varende ungerskt hushåll!
Servera gärna rätten tillsammans med Gyulai Bondkorv!
Ingredienser:
1,5 kg fast potatis
2 gröna paprikor alternativt 2 ungerska vita spetspaprikor (finns i välsorterade grönsaksdiskar under sommartid)
2 msk tomatpuré
1 finhackad gul lök
3 vitlöksklyftor
150g rökt Szalonna Späck
1 nypa malen kummin
1 msk paprikapulver
salt
vatten
Gör såhär:
Tärna rökt Szalonna Späck och hetta upp i en traktörpanna med hög kant tills fettet smälter. Tillsätt finhackad gul lök, krossade vitlöksklyftor och malen kummin. Sautera tills löken blivit genomskinlig och mjuk!
Ta av traktöspannan från värmen och krydda med paprikapulver. Skala potatisen och skär på längden till klyftor. Tillsätt potatis, skivad paprika, tomatpuré i pannan och salta rikligt.
Tillsätt ca 2-3dl vatten och låt puttra tills potatisen är klar. Vattnet ska förhindra att rätten bränns under kokningen och bidra till saftighet. Såsen ska inte vara tunn utan paprikapulvret och stärkelsen från potatisen ger såsen en tjockare konsistens. Undvik att röra i grytan utan vicka på traktöspannan då och då under kokningen.
Rätten kan varieras genom att tillsätta mer vatten och därmed få en tunnare konsistens och riktligt med sås. Tillsätt pastagrynen Csipetke samt ungersk bondkrov och låt koka tills pastan är klar!
Jó étvágyat!🇭🇺
Smaklig måltid!🇸🇪