Den ungerska pastan Lebbencs som betyder ungefär "svävande pasta" är små bitar av lövtunn pasta som används flitigt i olika maträtter. Bland annat denna värmande soppan!
Traditionellt gjordes denna pasta i stor mängd på bondgårdarna på den ungerska slätten Pusztan. Den lövtunna degen rullades upp på långa störar och hängdes att torka i vinddraget i välventilerade utrymmen. Nedanför rullades rena lakan ut för att fånga upp de pastabitar som lossnade i vinddraget. Därav den tunna och oregelbundna karaktäristiska formen!
Du hittar vår ungerska pasta som tillverkas hantverksmässigt i en liten familjeägd pastafabrik på den ungerska landsbygden!
Ingredienser:
1 hel tomat
1 ungersk vit spetspaprika alt 1 vanlig grön paprika
300g fast potatis
1 liten gul lök
Bladen från 4 selleristjälkar
ca 2 liter vatten
salt & peppar
Ev. torkad chilipaprika vid servering
Gör såhär:
Hetta upp en stekpanna och bryn pastan i lite solrosolja. Ställ åt sidan!
Hetta upp en kastrull och smält tärnat rökt szalonnaspäck och låt steka på medelvärme tills bitarna börjar bli krispiga. Tillsätt finhackad gul lök och sautera tills löken är mjuk. Krydda med paprikapulver och häll sedan i 2 liter hett vatten.
Blanda i hackad tomat, paprika, selleriblad i kastrullen och krydda med salt och peppar. Låt koka ihop några minuter! Tillsätt sedan delad potatis och den brynta pastan. Låt soppan koka på svag värme tills potatisen är klar!
Ta upp selleribladen ur soppan innan servering och krydda eventuellt med torkad chilipaprika direkt i tallriken. Servera soppan varm i djupa tallrikar eller soppskålar!
Jó étvágyat!🇭🇺
Smaklig måltid!🇸🇪