Gör din egen Túró - hemgjord ungersk färskost

Gör din egen Túró - hemgjord ungersk färskost

Ungersk túró är en klassisk färskost som påminner om keso eller ricotta men har en mildare och krämigare smak. Osten tillverkas traditionellt genom att låta mjölk surna och sedan värmas långsamt tills ostmassan skiljer sig från vasslan. Resultatet blir en smulig men mjuk färskost som används i många ungerska recept, bland annat túrós palacsinta (pannkakor med färskostfyllning), túrós csusza (pasta med túró och bacon) och i olika kakor och bakverk. Túró är rik på protein, naturligt fettsnål och perfekt både i matlagning och bakning.

Att göra sin egen Túró är inte speciellt svårt men kräver lite tålamod.  I det ungerska köket används Túró flitigt både i matlagning och i bakverk. Exempel på recept med Túró är allt från Strapacska, Körözött och Túrógombóc.

 

Ingredienser:

2 liter mjölk (helst opastöriserad eller lantmjölk med hög fetthalt)

1 dl gräddfil (valfritt, för extra krämighet)

En nypa salt

 

Gör såhär:

Sura mjölken

Häll mjölken i en ren stor glasburk (i glasburk syns processen tydligt). Täck med en tallrik eller ett lock. Låt stå i rumstemperatur i 2–3 dagar tills mjölken surnat och har tjocknat (liknar fil eller yoghurt). Skeda därefter av grädden som har samlats på ytan.

Värm långsamt

Placera glasburken med den syrade mjölken i en större kastrull och häll vatten runtom (vattenbad). Värm långsamt på låg värme! Proteinerna börjar fällas ut redan vid 40 °C, så det viktiga är inte hög temperatur utan att hela massan blir genomvarm. Man känner med handen att även den övre delen av burken har blivit varm. Ha tålamod, värm långsamt! Värm tills massan skiljer sig i vit ostmassa och gulaktig vassla. Rör om försiktigt.

Sila

Lägg en tunn kökshandduk eller ostduk i ett durkslag och ställ det över en kastrull. Häll i den varma mjölkmassan. Låt stå och rinna av i flera timmar, gärna över natten.

När all vassla runnit av har du en smulig men krämig färskost. Vasslan som samlas i kastrullen dricks väl kyld eller kan användas till pannkakor eller brödbak. Förvara färskosten i kylskåp och använd inom 3–4 dagar.

Jó étvágyat!🇭🇺

Smaklig måltid!🇸🇪

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.