En populär dessert i det ungerska köket är Túrógombóc - en fluffig, sötad dumpling av kvarg som rullas i smörstekt ströbröd och serveras varma med vaniljsås eller syrad grädde tillsammans med sylt eller kompott. Exempelvis aprikossylt eller inlagda moreller.
Túró är en slags krämig kvarg som används flitigt i det ungerska köket både i maträtter, som fyllning i pannkakor eller i desserter.
Ströbrödet kan smaksättas med en nypa mortlad kardemumma eller en nypa malen kanel!
Ingredienser:
500g Kvarg
2 Ägg
2 dl Mannagryn
1 nypa salt
1 msk Florsocker
1 Knivsudd vaniljpulver
1 dl Ströbröd
50g smör
Gör såhär:
Vispa ihop kvarg, ägg, mannagryn, salt, florsocker och vaniljpulver i en skål. Låt vila i kylskåp ca 4 timmar så att ostmassan sväller. Stek under tiden ströbrödet i smör tills det får en gyllengul färg och låt sedan rinna av på hushållspapper.
Koka upp en stor kastrull med vatten. Forma ostmassan till ca 12 st bollar med blöta händer. Låt bollarna sjuda i vattnet ca 5 minuter. Lyft upp med en hålslev och rulla dem direkt i ströbrödet.
Pudra över florsocker och servera med vispad creme fraise, vaniljsås eller sylt.
Jó étvágyat!🇭🇺
Smaklig måltid!🇸🇪