Juhtúrós Sztrapacska - ungerska potatisnudlar med ost & knaprigt bacon

Juhtúrós Sztrapacska - ungerska potatisnudlar med ost & knaprigt bacon

Sztrapacska är en traditionell ungersk maträtt med potatisnudlar, ost och bacon. Den rustika och smakrika rätten är enkel att laga hemma och ger en autentisk smak av Ungern. Perfekt för dig som vill utforska ungersk husmanskost, prova nya recept och njuta av mat med historia. Servera gärna med gräddfil och färska örter för en fulländad smakupplevelse.

Det finns få maträtter som påminner så mycket om ungersk husmanskost som Sztrapacska. Det är en enkel och mättande maträtt som är full av smak – en maträtt som ofta lagades när familjen samlades och det skulle räcka till många runt bordet. 

Potatisen som alltid varit en självklar del av vardagsmaten är basen i dessa små nudlar som påminner om italienska Gnocchi. Nudlarna serveras med knaprigt Bacon och smulig ost. Resultatet blir en rustik rätt som bär på både värme och tradition – och som lika gärna kan lagas i ett svenskt kök med som i en ungersk bystuga.

Ingredienser (4 portioner):

800 g potatis (mjölig sort, t.ex. King Edward)

250 g vetemjöl

1 ägg

1 tsk salt

200 g rökt szalonna (eller rökt sidfläsk)

2 msk smör

200 g fetaost (i Ungern används ofta den lokala fårosten juhtúró men feta är ett bra alternativ i Sverige)

1 liten gul lök

2 dl gräddfil eller crème fraiche

1 knippe färsk persilja, finhackad

 

Gör såhär:

Skala och riv potatisen fint och strö över lite salt. Låt stå i ca 10 minuter och pressa sedan ur överflödig vätska i en ren kökshandduk eller i en sil. Lägg potatisen i en bunke och blanda med mjöl, ägg och salt. Rör ihop till en kladdig men formbar deg.

Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Skrapa eller klicka ner små bitar av degen med en sked (som Gnocchi) i vattnet. Låt sjuda tills de flyter upp till ytan, ca 2–3 minuter. Ta upp med hålslev och lägg i en skål. Spara ca 2 dl av kokvattnet!

Skär Szalonna i små bitar och stek knaprigt i en stekpanna med smör. Tag upp det krispiga fläsket ur pannan och fräs gul lök i fettet. Vänd sedan ned gräddfil, fårost och det sparade kokvattnet. Låt sjuda på svag värme några minuter. 

Lägg i Sztrapacskan, blanda runt och servera. Toppa med det stekta baconet, persilja och gärna lite extra gräddfil vid sidan.

Så GOTT!

Jó étvágyat!🇭🇺

Smaklig måltid!🇸🇪

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.