Hortobágyi Palacsinta – Traditionellt Ungerskt Recept
Letar du efter ett riktigt ungerskt recept som imponerar både på familj och gäster? Då är Hortobágyi palacsinta något för dig! Denna klassiska ungerska maträtt består av tunna pannkakor fyllda med smakrikt kött och toppade med en krämig paprikasås. Perfekt för både vardag och fest!
Ingredienser för Hortobágyi Palacsinta
För pannkakorna:
- 2 dl vetemjöl
- 2 ägg
- 2,5 dl mjölk
- 1 nypa salt
- Smör eller olja för stekning
För fyllningen:
- 400 g kycklingfilé eller kalvstek (i mindre bitar)
- 1 liten gul lök, finhackad
- 1 vitlöksklyfta, pressad
- 2 msk olja eller smör
- 1 msk ungerskt paprikapulver
- Salt och peppar
- 1 vit ungersk spetspaprika alt 1 grön paprika
- 1 stor saftig tomat
- 3 dl syrad grädde (creme fraise eller gräddfil)
För såsen:
-
ev 1-2 dl köttbuljong
- 1 dl crème fraîche eller gräddfil
- 1 tsk paprikapulver
- Salt och peppar
Garnering:
- Hackad persilja
- Gräddfil
- 1 nypa paprikapulver
Så här lagar du Hortobágyi Palacsinta
1. Stek pannkakorna
- Vispa ihop mjöl, ägg, mjölk och salt till en slät smet.
- Låt smeten vila 15–30 minuter.
- Stek tunna pannkakor i smör tills de är gyllenbruna.
2. Gör köttfyllningen
- Sautera lök och vitlök i olja långsamt i en gryta och under ständig omrörning tills de är mjuka.
- Tillsätt köttet och bryn tills den är genomstekt.
- Ta av från värmen och krydda med paprikapulver, salt och peppar.
- Sänk sedan värmen och tillsätt skivad paprika och den delade tomaten.
- Täck med lock och låt sjuda tills köttet är mört och nästan faller isär.
Tips! Basen till fyllningen kallas för Pörkölt csirke och ska helst sjuda i den egna vätskan från köttet och grönsakerna. Vatten ska endast tillsättas om det finns risk för att rätten bränns.
3. Fyll pannkakorna
- Lyft ur köttet ur grytan och tärna när det är riktigt mört eller dra isär med två gafflar.
- Blanda såsen från grytan med 3 dl creme fraise eller gräddfil och låt koka upp hastigt.
- Tillsätt sedan så pass mycket av såsen till köttet att det blir bredbart.
- Fördela fyllningen på varje pannkaka, vik in kanterna och rulla sedan ihop.
4. Förbered såsen
- Späd eventuellt resterande sås med buljong och krydda med paprikapulver.
- Tillsätt 1 dl syrad grädde och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar.
5. Montera och servera
- Lägg pannkaksrullarna i en ugnsform.
- Häll såsen över pannkakorna och gratinera i 10 minuter på 180°C.
- Garnera med hackad persilja, gräddfil och en nypa paprikapulver.
Rätten kan serveras som en matig förrätt eller huvudrätt.
Jó étvágyat!🇭🇺
Smaklig måltid!🇸🇪
Tips för Perfekt Hortobágyi Palacsinta
- Använd äkta ungerskt paprikapulver för maximal smak.
- Pannkakorna och köttet kan tillagas i förväg och fyllas precis innan servering.
- Såsen kan göras lite tjockare och redas med vetemjöl genom att blanda ihop 1-2 msk mjöl med den syrade grädden innan den hälls i såsen. Om du föredrar en krämigare sås!
Köp Ingredienser till Ungersk Mat hos Oss
På ungerskmat.se hittar du alla autentiska ingredienser för att laga Hortobágyi palacsinta hemma – ungerskt paprikapulver. Gör din nästa middag till en äkta ungersk upplevelse!