Prova vårt recept på
Fruktsoppa från Erdély
Kall fruktsoppa från Erdély eller Transylvanien är en enkel och fräsch måltid under sommaren. Den kan ätas som en enkel lunch eller som förrätt för en komplett måltid.
Soppan går att variera med de frukter eller bär som är i säsong. Detta recept baseras på Körsbär men det går lika bra att byta ut till blandade trädgårdsbär.
Ingredienser:
500 g surkörsbär (eller körsbär, urkärnade)
1,5 dl gräddfil
1 msk vaniljsocker
2 msk socker
1 kanelstång
5 kryddnejlikor
3 stjärnanis (kan uteslutas)
Gör såhär:
Skölj och kärna ur körsbären. Lägg dem i en kastrull och tillsätt vaniljsocker, socker, kanelstång, nejlikor och stjärnanis. Häll på vatten så att körsbären täcks med ca 1–2 cm. Koka på svag värme i 10–15 minuter, och skumma sedan av soppan.
Tillsätt gräddfilen och låt sjuda ytterligare 5–10 minuter. Ta av från värmen och låt svalna. Ställ i kylskåp i några timmar. Serveras kall.
Tips! Använd en URKÄRNARE för att enkelt kärna ur körsbär, oliver etc.
Jó étvágyat!🇭🇺
Smaklig måltid!🇸🇪