Våra vackra blå tyger från Ungern som färgas och trycks enligt traditioner som går flera hundra år tillbaka i tiden. Än återstår bara ett fåtal familjer som fortfarande har kunskapen och tekniken för att tillverka dessa tyger. Metoden är listad av UNESCO som ett immateriellt kulturarv för mänskligheten. Syftet är att skydda detta hantverk som förts vidare av generationer.

Ursprungligen kommer metoden att trycka tyger på detta sätt från Indien och kom till Europa via Turkiet under 1500-talet. I Ungern började de första blå indigotygerna tryckas på 1780-talet. Under 1900-talet minskade det småskaliga hantverket till följd av industrialiseringen.

Tygerna som vanligtvis är av bomull eller lin trycks med mönstrade träblock med bivax eller annat naturligt vax som gör att den blå färgen inte fäster. När tyget sedan färgas indigoblått framträder det vita mönstret som alltså är tygets ursprungliga färg. Tygerna färgas med indigopigment från växten Indigo som köps in från Indien.

Mönstren på träblocken tillverkas för hand genom att spika små kopparspikar på träblocken, eller karvas ut direkt i träet.