Ungersk Mat

Ungern, landet mitt i Europa, har en stark matkultur, en nationell stolthet och ett unikt kök.

  • Maten är färgstark och mustig. Ofta stark men inte nödvändigtvis. 
  • De klassiska, mustiga och av det ungerska paprikapulvret ”röda rätterna”, t ex Gulaschsoppa, den ungerska gulaschgrytan och den klassiska fisksoppan, är de rätter vi känner mest.  
  • Men ungersk mat är så mycket mer än så.
  • Ungerns bördiga jord ger de mest fantastiska smakrika grönsaker och de bidrar till de underbara smaker man får i olika grönsakssoppor, stuvningar och grytor.
  • Paprikan är i en klass för sig och förknippas starkt med ungersk mat. Det berömda paprikapulvret är en av ungerns mest kända delikatesser. Dess intensiva smak och färg är unika.
  • HANDLA HÄR
 
      • Ungerns charkvaror är också i en klass för sig. De kryddstarka korvarna, den kända lufttorkade salamin från Pick och de underbara pastejerna. 
      • Gåslevern är en delikatess för riktiga finsmakare. Ungersk gåslever är eftertraktad i hela världen. 
      • Den traditionella ungerska måltiden börjar med en soppa. Variationsrikedomen är enorm. Det finns allt från lätta grönsakssoppor , söta fruktsoppor till mustiga, matiga soppor som är en hel måltid i sig. 
      • Efer soppan kommer huvudrätten. Ungrarna äter mycket fågel, kött och kålrätter. Till efterrätt äter man ofta pannkakor fyllda med valnötter, sylt eller keso. 
      • HANDLA HÄR